EM 60056 a-b - KNIV

EM_60056__a.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60056__b.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60056 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60056

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med etsat blad, graverad holk och skaftets slutände i form av ett hästhuvud. Slida av rårandsläder med innerslida och graverat beslag.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 75 mm långt och 14 mm brett och har lång tånge. Eggen är rak och avfasad med 10 mm. Bladryggen är 3 mm bred fram till den yttersta spetsen. 2 mm under bladryggen finns en 65 mm lång blodskåra som på ena sida är etsad . Klacken är 10 mm lång. Främre holken är graverad och tillverkad av mässing, den är 35 mm lång och hela det koniska skaftet är 95 mm. Skaftet har en rödbrun färg och tillverkat av celluloid med mellanlägg av svart, vitt och rödbrunt vulkanfiber. Slutänden är av mässing och utformad till ett hästhuvud. Tångens slutände är fastlödd på hästhuvudet.

b Slida. Slidan är tillverkad av rårandsläder och den bladskyddande delen har en innerslida av trä. Den är 145 mm lång och 25 mm bred. Slidans framsida har en 95 mm lång mönsterrand, ovanför detta ett mönster runt hela slidan. Överst finns runt hela slidan ett 25 mm långt graverat beslag. Slidan är ihopsydd mitt på baksidan och på beslaget sitter en 25 mm lång kedja fastlödd, en 35 mm lång ögla är fäst i kedjan.

Historik
Den finska knivhistorien har säkert, likväl som svensk, mycket gamla anor. Kauhava är en ort som växt fram som en av Finlands ledande knivtillverkare. Knivar från Kauhava och orter däromkring kallas synonymt för Kauhavalaninen. Det som utmärker dessa knivar är bl.a. bladets form som alltid är rakt, långt och smalt i förhållandet till skaftet, bladen är jämntjocka eller något avsmalnande mot spetsen, eggvinkeln upptar minst halva bladbredden. Typiskt för Kauhavakniven är blodskåran och den rika utsmyckningen på blad, holkar och slidor. Klacken tillhör inte den ursprungliga finska kniven utan var ett krav från Amerikanska myndigheter att firmastämpeln var placerad så att den inte förstördes vid upprepad bryning. Den finska kniven är också känd för knivskaftens vackra slutände i form av hästhuvud och intarsiaarbeten.
En av de mer kända knivtillverkarna är Iisakki Järvenpää (1859-) som startade sin tillverkning omkring 1879. Han har bl.a. 1888 tillverkat knivar till arvfursten av Ryssland, därav fick han senare hederstiteln Kejsarens knivsmed. 1919 sålde Iisakki firman, inklusive allting, till sina söner, allting innebar att sönerna för alltid fick använda hans namn som firmanamn.
Många är de orter, från norr till söder, i Finland som har många namnkunniga knivtillverkare bl.a. i Rovaniemi där vi hittar Marttiinis knivfabrik. Det anses att det är här som tillverkningen av de finska samiska knivarna tillverkas.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

170

Signering / märkning

Kniv: Ej tydbar text i blodskåra

Tillverkning - Land

Finland

Källhänvisning

“EM 60056 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 5 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44094.