EM 60148 a-b - KNIV

EM_60148__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60148 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60148

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En liten pennkniv med rött skaft med slutände i form av ett hästhuvud. Slida av rårandsläder med graverat beslag. Troligen tillverkad i Finland.

Beskrivning
a Kniv. Knivbladet är 40 mm långt och 5 mm brett och är rakt. Eggen är avfasad med 4 mm. Bladryggen är 2 mm bred och rak med något avsmalnande spets. Den främre holken är 10 mm lång. Knivskaftet är rött och har mellanlägg av vita och röda ränder. Slutänden är av mässing och utformad till ett hästhuvud.

b Slida. Slidan är tillverkad av rårandsläder och är 65 mm lång och 9 mm bred. Hela slidans framsida har ett ingraverat mönster och den är ihopsydd mitt på baksidan. Runt slidans övre del finns ett graverat beslag.

Historik
Den finska knivhistorien har säkert, likväl som svensk, mycket gamla anor. Kauhava är en ort som växt fram som en av Finlands ledande knivtillverkare. Knivar från Kauhava och orter däromkring kallas synonymt för Kauhavalaninen. Det som utmärker dessa knivar är bl.a. bladets form som alltid är rakt, långt och smalt i förhållandet till skaftet, bladen är jämntjocka eller något avsmalnande mot spetsen, eggvinkeln upptar minst halva bladbredden. Typiskt för Kauhavakniven är blodskåran och den rika utsmyckningen på blad, holkar och slidor. Klacken tillhör inte den ursprungliga finska kniven utan var ett krav från Amerikanska myndigheter att firmastämpeln var placerad så att den inte förstördes vid upprepad bryning. Den finska kniven är också känd för knivskaftens vackra slutände i form av hästhuvud och intarsiaarbeten.
En av de mer kända knivtillverkarna är Iisakki Järvenpää (1859-) som startade sin tillverkning omkring 1879. Han har bl.a. 1888 tillverkat knivar till arvfursten av Ryssland, därav fick han senare hederstiteln Kejsarens knivsmed. 1919 sålde Iisakki firman, inklusive allting, till sina söner, allting innebar att sönerna för alltid fick använda hans namn som firmanamn.
Många är de orter, från norr till söder, i Finland som har många namnkunniga knivtillverkare bl.a. i Rovaniemi där vi hittar Marttiinis knivfabrik. Det anses att det är här som tillverkningen av de finska samiska knivarna tillverkas.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Plast

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

85

Källhänvisning

“EM 60148 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 4 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44093.