EM 60003 a-b - KNIV

EM_60003__a.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60003__b.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60003__c.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60003 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60003

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En finsktillverkad jaktkniv med etsat blad, näverskaft och slutände av ett hästhuvud. Slida av brunt rårandsläder med inneslida av trä.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkad av kolstål och har lång tånge, den är 150 mm lång och 18 mm bred. Eggen är rak och är avfasad med 11 mm. Bladryggen är 3 mm bred och avsmalnande mot spetsen. 2 mm under bladryggen finns en 105 mm lång blodskåra som på ena sidan har en otydbar etsning i skåran. På samma sida finns etsningar på bladet och texten "MADE IN FINLAND". Klacken är 8 mm lång. Den främre holken är 25 mm lång och tillverkad av mässing och är graverad. Skaftet är tillverkat av näver och är 110 mm lång och spolformat. Slutänden är av mässing och utformad till ett hästhuvud. På hästhuvudet är tången fastlödd.

b Slida. Slidan är tillverkad av rårandsläder och är 235 mm lång och 25 mm bred. Slidans bladskyddande del har innerslida av trä. Hela slidans framsida är mönstrad, den övre delen har mönster runt hela slidan. På den övre mönstrade delen på framsidan står skrivet "MADE IN FINLAND". Slidan är ihopsydd på baksidan och överst finns en mässingsring fastsatt i sömmen. En 70 mm långt och 10 mm brett läderband är fastsatt i ringen.

Historik
Den finska knivhistorien har säkert, likväl som svensk, mycket gamla anor. Kauhava är en ort som växt fram som en av Finlands ledande knivtillverkare. Knivar från Kauhava och orter däromkring kallas synonymt för Kauhavalaninen. Det som utmärker dessa knivar är bl.a. bladets form som alltid är rakt, långt och smalt i förhållandet till skaftet, bladen är jämntjocka eller något avsmalnande mot spetsen, eggvinkeln upptar minst halva bladbredden. Typiskt för Kauhavakniven är blodskåran och den rika utsmyckningen på blad, holkar och slidor. Klacken tillhör inte den ursprungliga finska kniven utan var ett krav från Amerikanska myndigheter att firmastämpeln var placerad så att den inte förstördes vid upprepad bryning. Den finska kniven är också känd för knivskaftens vackra slutände i form av hästhuvud och intarsiaarbeten.
En av de mer kända knivtillverkarna är Iisakki Järvenpää (1859-) som startade sin tillverkning omkring 1879. Han har bl.a. 1888 tillverkat knivar till arvfursten av Ryssland, därav fick han senare hederstiteln Kejsarens knivsmed. 1919 sålde Iisakki firman, inklusive allting, till sina söner, allting innebar att sönerna för alltid fick använda hans namn som firmanamn.
Många är de orter, från norr till söder, i Finland som har många namnkunniga knivtillverkare bl.a. i Rovaniemi där vi hittar Marttiinis knivfabrik. Det anses att det är här som de finska samiska knivarna tillverkas.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Trä: näver

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

260

Signering / märkning

Kniv: Ej tydbar text i blodskåra, blad: MADE IN FINLAND; Slida: MADE IN FINLAND

Tillverkning - Land

Finland

Källhänvisning

“EM 60003 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 17 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44095.