EM 60161 a-b - KNIV

EM_60161.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60161 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60161

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv tillverkad i Mora med skaft av trä och slida med stadsvapen och i övrigt mönstrad hårdplast.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och tillverkat av kolstål och har lång tånge, det är 100 mm långt och 18 mm brett. Eggen är avfasad med 5 mm. Bladryggen är 3 mm bred och är avsmalnande och avfasad mot eggen och den främre holken är förnicklad. Det rödmålade skaftet är tillverkat av trä och är 95 mm långt och spolformat. Tången är i slutänden förstärkt med en blank nit.

b Slida. Slidan är tillverkad av svart hårdplast och rak till formen. Den är 155 mm lång och 25 mm bred. Hela framsidan är täckt av mönster och på den övre delen på slidan finns Mora stadsvapen och över vapnet texten "MORA ; SWEDEN". På slidans baksida finns en 70 mm lång skårad hälla fastsatt.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Plast

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

Bröderna Jönsson; Mora; Sweden

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60161 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 7 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44084.