EM 60103 a-b - KNIV

EM_60103.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60103 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60103

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En stor och kraftig jaktkniv med skaft av horn och dubbel pararstång av mässing. Slida av svart läder.

Beskrivning
a Kniv. Droppointbladet är tillverkat av kolstål och är 150 mm långt och 25 mm brett. Eggen är avfasad med 7 mm. Bladryggen är 4 mm bred och yttersta spetsen är avsmalnande. 5 mm under bladryggen finns en 85 mm lång blodskåra. Klacken är vinklad och 15 mm lång. Kniven har dubbel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av horn med mellanlägg av läder, röd och svart vulkanfiber samt mässing. Skollorna är fastsatta med mässingsnitar. Slutänden är förnicklad, oval till formen och vinklad nedåt. Tångens slipspår är förstärkt med mässing.

b Slida. Slidan är tillverkad av svart läder och är 275 mm lång och 50 mm bred. Den nedre bladskyddande delen av slidan är förstärkt med en innerslida av pressad papp och är 170 mm lång. Den är ihopsydd med vit tråd och nitad i kanterna. Vid bladöppningen finns en 25 mm bred vågad läderkant fastsatt. Den övre öppna delen är 105 mm lång och överst finns en 95 mm lång läderrem fastnitad. Remen går att stänga med tryckknapp.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

260

Källhänvisning

“EM 60103 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 20 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44083.