EM 60060 a-b - KNIV

EM_60060__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60060__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60060 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60060

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En brukskniv med kort etsat blad och skaft av horn och trä. Slida av rårandsläder med innerslida av trä.

Beskrivning
a Kniv. Droppointbladet är 80 mm långt och 20 mm brett och har lång tånge. Eggen är avfasad med 10 mm. Den övre delen av bladet är etsat och på etsningen finns bokstäverna "SB" ingraverat. Hela bladryggen är avfasad och yttersta delen av spetsen är tunn. Främre och bakre delen av skaftet är tillverkat av horn och mittdelen av brunt trä. På horndelarna finns mellanlägg av brunt trä. Slutänden sidor är vinklad utåt och böjd nedåt. Tångens slipspår är täkt med en blank nit.

b Slida. Slidan är tillverkad av randmönstrat brunt rårandsläder och är 180 mm lång och 35 mm bred. Den nedre delen av slidan har en innerslida av trä. Slidan är ihopsydd mitt på baksidan och överst finns en flätad ögla fastsatt i ett hål.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Etsat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

185

Signering / märkning

SB

Källhänvisning

“EM 60060 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44085.