EM 60174 a-b - KNIV

EM_60174__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60174__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60174 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60174

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med skaft av horn och mellanlägg av vulkanfiber och mässing. Slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och är 120 mm långt och 20 mm brett och har lång tånge. Bladryggen är 4 mm bred och avsmalnande mot spetsen. 2 mm under bladryggen finns en 60 mm lång blodskåra. Bladets klack är 10 mm lång. På klackens ena sida finns stämplat "J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA; SWEDEN". Kniven har en enkel parerstång av mässing. Skaftet är rektangulärt och tillverkat av polerat horn och är 100 mm långt och 30 mm brett. Mellanläggen är av svart och röd vulkanfiber med smala ränder av mässing. Slutänden är oval och av mässing. Slipspåret är förstärkt med mässing.

b Slida. Slidan är rak till formen och tillverkad av brunt läder. Den nedre bladskyddande delen är förstärkt med en innerslida av pressad papp. Slidan är 135 mm lång och 45 mm bred och är sydd i kanterna med ljus tråd. Bladöppningen är förstärkt med ett 25 mm långt tandat läderband och fastsatt med två blanka nitar i ytterkanterna. Den öppna delen är dubbelvikt och är 100 mm lång. På den övrsta delen av slidan finns ett 100 mm långt läderband fastnitat som går att stänga med tryckknapp.

Tillverkning
J.A. Hellberg
Verksam: 1891 -

Fabrikör Johan Alfred Hellberg (1860-1941) föddes i Ytter-Selö och kom vid 12-års ålder i lära hos knivsmeden A.G. Gustafsson som var bland de första som tillverkade konsttäljarkniven. 1891 startade Hellberg egen fabrik som de första åren var belägen i hyrda lokaler i de s.k. fristadskvarteren i smedstaden. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet vid Nyforsgatan 23. I början tillverkades enbart rakknivar men i takt med antal anställda utökades sortimente till att omfatta jaktdolkar, slid- och jaktknivar, täljknivar och yrkesknivar. År 1908 tillverkades 1600 dussin jaktdolkar och slidknivar och 10 år senare hade produktionen ökat till 7200 dussin. 1920 fanns 20 anställda arbetare. 1961/62 såldes rörelsen till Göran Nygren och Gösta Ivar Cenner som drev företaget fram till 1973 då Tage Cederlund och Stig Lennart Hammar blev ägare till företaget. 1976 övertog Hammar ensam produktionen i lokaler i kvarteret Värjan. Numera drivs verksamheten av Hammars son Jan-Peter i lokaler i gamla Bergska smedjan i Rademacherreservatet.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)


Tillkomsttid start

efter 1891

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

220

Signering / märkning

J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA;SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60174 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44079.