EM 60085 a-b - KNIV

EM_60085__1.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60085 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60085

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med skaft av björk och läderslida med stadsvapen.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 90 mm långt och 15 mm brett och har lång tånge. Eggen är avfasad med 8 mm. Bladryggen är 3 mm bred och avsmalnande mot spetsen. Skaftet är spolformat och tillverkat av björk och har en främre holk av mässing. Tångens slutände är förstärkt med en metallbricka.

b Slida. Slidan är tillverkad av rårandsläder och är 130 mm lång och 30 mm bred. Slidans framsida är mönstrad och överst på slidan finns Eskilstuna stadsvapen ingraverat. Mitt på baksidans övre del finns en läderögla fastnitad. På mitten av öglan finns en 25 mm lång skåra med ett runt hål. Slidan är ihop sydd mitt på baksidan.

Tillverkning
Pontus Holmberg
1852-1893

I början av 1870-talet kom Pontus Holmberg till Eskilstuna och 1876 startade han sin tillverkning av knivar. Den första tiden var Holmberg ensamarbetande knivsmed men hans produkter rönte stor uppmärksamhet och snart kunde han anställa. Pontus Holmberg avled 1893 och därefter drevs firman vidare inom släkten fram tills företaget såldes till Heljestrands industrier 1951. Företaget drevs vidare till i början av 1960-talet då verksamheten upphörde. Tillverkningen omfattade dolkar, jakt- och slidknivar men också konsttäljarknivar.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1876

Tillkomsttid slut

före 1960

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä: björk

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

P. HOLMBERG; ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60085 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 mars 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44078.