EM 60088 a-b - KNIV

EM_60088__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60088__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60088 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60088

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En bruks- och jaktkniv med skaft av horn och masurbjörk med mellanlägg av mässing och vulkanfiber. Slidan är tillverkad av brunt läder och har extra innerslida som skyddar knivbladet.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och tillverkat av kolstål och har lång tånge, längden på bladet är 105 mm och bredden är 20 mm. Eggen är avfasad med 10 mm. Bladryggen är rak och 3 mm bred, ryggen är avfasad närmast spetsen. Skaftet är tillverkat av horn och masurbjörk med mellanlägg av rödbrunt vulkanfiber och mässing och är 110 mm långt och 25 mm brett. Framänden på skaftet är böjt nedåt. Slutänden är böjd nedåt och tångens slipspår är förstärkt med en blank nit. Den övre delen av skaftet har ett samiskt mönster.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 200 mm lång och 40 mm bred. En 120 mm lång innerslida finns i den nedre sliddelen. Ett renhuvud pryder den översta delen av slidan och den nedre delen har dekorationsränder. Slidan är sydd i ena kanten med brun tråd. På slidans baksida finns en 75 mm lång hälla fastnitad.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

215

Källhänvisning

“EM 60088 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44068.