EM 60057 a-b - KNIV

EM_60057.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60057 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60057

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En liten jaktkniv med skaft av valnöt och slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är hejarsmitt och tillverkat av rostfritt stål och har full tånge. Eggen är formslipad med uppåtsvängt blad. Bladryggen är 2 mm bred och har en 50 mm lång sågtandad del mot den avsmalnande, avfasade och nedåtböjda spetsen. På bladets ena sida finns en cirkel etsad med texten " PONTUS HOLMBERG ESKILSTUNA" och i mitten varumärket "H med ett svärd" och på andra bladsidan finns texten "STAINLESS". Skaftet är tillverkat av valnöt och är rak till formen. Ett fingerurtag finns vid den nedre främre delen av skaftet. För att hålla tången på plats är två mässingsnitar fastsatta på skaftet.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 190 mm lång och 25 mm bred. Den har ett randmönster på framsidan. På baksidan finns en 60 mm lång hälla fastsatt och på den finns ett 105 mm långt läderband med en tryckknapp i ena änden fastsatt. Bandet är avsett att spänna fast knivskaftet med. Slidan är ihopsydd på mitten av baksidan och är förstärkt vid slidöppningen med en fastlimmad brun läderbit.

Tillverkning
Pontus Holmberg
1852-1893

I början av 1870-talet kom Pontus Holmberg till Eskilstuna och 1876 startade han sin tillverkning av knivar. Den första tiden var Holmberg ensamarbetande knivsmed men hans produkter rönte stor uppmärksamhet och snart kunde han anställa. Pontus Holmberg avled 1893 och därefter drevs firman vidare inom släkten fram tills företaget såldes till Heljestrands industrier 1951. Företaget drevs vidare till i början av 1960-talet då verksamheten upphörde.Tillverkningen omfattade dolkar, jakt- och slidknivar men också konsttäljarknivar.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1876

Tillkomsttid slut

före 1960

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Smärglat

Längd (mm)

150

Signering / märkning

Pontus Holmberg Eskilstuna; Sweden; H med svärd; Stainless

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60057 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 19 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44069.