EM 60121 a-b - KNIV

EM_60121__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60121__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60121 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60121

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En fjällkniv från Norge med skaft av horn och förnicklade holkar. Slida av mörkbrunt rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och 110 mm långt och 20 mm brett och tillverkat av kolstål. Eggen är avfasad med 5 mm. Bladryggen är 2 mm bred och är avsmalnande och avfasad mot spetsen. Klacken är 5 mm lång. Mitt på ena bladsidan finns ingraverat "BERGANS SLIRING; PATENT; MADE IN NORWAY". Mellan texten och främre holk finns en tesning bestående av två personer med ryggsäck, och därefter ett "krönt K". Skaftets holkar och niten på skaftet är förnicklade. Skaftet är 95 mm långt och tillverkat av horn.

b Slida. Slidan är tillverkad av mörktbrunt rårandsläder är 190 mm lång och 35 mm bred och är rak med avsmalnande spets. 130 mm av den nedre delen av slidan har en innerslida som är förstärkt med en metallskena. Slidan är sydd på mitt på baksidan. Vid slidöppningen är en flätad 65 mm lång hälla fastnitad vid en upphängningsanordning som är fäst på baksidan av slidöppningen.

Historik
Den norska knivhistorien har säkert, likväl som svensk och finsk, mycket gamla anor. En vacker och bra kniv är alltid en kär gåva i Norge. De mest kända norska knivarna torde vara de s.k. "Tolleknivarna" som ofta är exempel på utsökta konstverk. För i tiden var "Tollekniven" det sista man tog på sig innan man gick hemifrån. Dessa knivar framställs hantverksmässigt och kan ses som en naturlig del i norsk folkdräkt än som utpräglade bruksknivar. Till folkdräkter hör en vacker kniv till, vilket är en gammal tradition från den tiden gästerna själva tog med sig egen bordskniv till festen.
Över hela Norge finns många lokala knivtillverkare som tillverkar slidknivar för eget bruk och för försäljning på marknader och mässor. Landområden som Telemark och Östfold är kända för att ha många knivtillverkare. Helle och Brusletto är några kända fabrikstillverkare med inriktning på bruksknivar för jakt, fiske och annat friluftsliv.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

205

Signering / märkning

BERGANS SLIRING; PATENT; MADE IN NORWAY

Tillverkning - Land

Norge

Källhänvisning

“EM 60121 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44066.