EM 60168 a-b - KNIV

EM_60168__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60168__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60168 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60168

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En typisk "Morakniv" med rött skaft av hårdplast. Slidan är tillverkad av svart hårdplast.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av carbon steel och är 100 mm långt och 17 mm brett. Eggen är avfasad med 7 mm och böjt uppåt mot spetsen. Bladryggen är 3 mm bred och avsmalnande mot yttersta spetsen. På ena sidan av bladet finns stämplat "K J ERIKSSON; MORA SWEDEN; CARBON STEEL". Skaftet är tillverkat av röd plast och har enkel parerstång. På båda sidor av skaftet finns ett mönster i form av en mejsel. Slutänden är oval och vinklat nedåt.

b Slida. Slidan är tillverkad av helgjuten svart hårdplast, är rak till formen och 170 mm lång och är 45 mm bred vid slidöppningen och 30 mm bred vid slidans nederkant. Slidöppningen är oval och bakkanten har en liten kort vinkel nedåt. På baksidan vid slidöppningen finns en hälla av hårdplst med ett stort och ett mindre runt hål och där finns också stämplat "K J ERIKSSON; SWEDEN".

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Plast: bakelit

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

210

Signering / märkning

K J ERIKSSON; MORA SWEDEN; CARBON STEEL

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60168 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 19 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44065.