EM 60021 a-b - KNIV

EM_60021__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60021__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60021 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60021

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En brukskniv med skaft av horn och trä och slida av trä och rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 80 mm lång och 13 mm bred och är tillverkat av kolstål. Eggen har en avfasning med 10 mm. Bladryggen är 4 mm bred och avsmalnande mot knivspetsen som är något nedåtböjd. Bladets klack är 8 mm lång. På ena sidan av knivbladet, upp mot ryggen, finns stämplat "O G". Eggen är något krokig och är omslipad. Skaftet är 105 mm lång och 30 mm bred och tillverkat av horn och trä med mellanlägg av mörkt vulkanfiber. Skaftets undersida har en 60 mm konkav del för att få ett bra handgrepp.

b Slida. Slidan är 170 mm lång och 30 mm bred. Nedre delen av slidan är tillverkad av horn som vid slidspetsen hålls samman med en nit av mässing. Små hål utgör smyckning på ena sidan av slidans horndel. Den övre delen är 90 mm lång och tillverkad av rårandsläder som är ihopsydd på baksidan och vid slidöppningen finns en 20 mm lång hälla. Den nedre delen av lädret har effektränder.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

185

Signering / märkning

Knivblad: O G

Källhänvisning

“EM 60021 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44029.