EM 60017 a-b - KNIV

EM_60017__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60017__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60017 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60017

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jakt- och brukskniv med skaft av ljust horn och slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet (droppoint blad) har lång tånge och är 185 mm lång. Knivryggen är 4 mm bred och är avsmalnande mot den lätt nedåtböjda spetsen. 25 mm av ryggen är tandad. Bladets klack är 10 mm lång och stämplad med "ESKILSTUNA; SWEDWN". Skaftet är av polerat horn och ljust till färgen. Holkarna är förnicklade och den nedre holken är 20 mm lång och har en kort enkel parerstång. Den övre holken är 20 mm lång och är nedåtböjd på undersidan. Tångens slipspår är i slutänden förstärkt med mässing.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt mjukt läder och 250 mm lång och 50 mm bred. Den är förstärkt med en läderremsa i den kant som är sydd. Hällan är 80 mm lång och har 2 skåror för upphängning.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Käla: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Horn

Material 3

Metall: mässing

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Ytbelagt: förnicklat

Längd (mm)

180

Signering / märkning

ESKILSTUNA; SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60017 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 februari 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44030.