EM 60067 a-b - KNIV

EM_60067__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60067__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60067 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60067

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En morakniv med rödbetast skaft och slida av röd pressad papp.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 100 mm långt och är avfasad mot eggen med 7 mm. Bladet är 14 mm bred och bladryggen är 3 mm bred och har nedåtböjd knivspets. Kniven har enkel parerstång och mellan bladet och skaften finns en 10 mm bred holk av polerat stål. Skaftet är av trä, 105 mm långt och rödbetsat. På skaftets slutände finns en fördjupning i trät där det sannorligt har suttit en nit som döljer tången. På knivbladet finns stämplat "K?; MORA; SWEDEN":

b Slida. Slidan är tillverkad av pressad papp, är 153 mm lång, 30 mm bred och rödmålad. En 50 mm lång öppning finns på ena sidan för att knivens parerstång ska kunna tryckas ner i slidan. En 65 mm lång hälla finns fastsatt i slidans överkant. På slidans framsida finns ett mönster och den är ihopsydd på baksidan med svart tråd.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Papper

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Betsat

Teknik 3

Pressat

Längd (mm)

205

Signering / märkning

K?; MORA; SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60067 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 3 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44027.