EM 60077 a-b - KNIV

EM_60077__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60077__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60077__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60077__3.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60077 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60077

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En finsk etsad smyckekniv från Iisakki Järvenpääs knivfabrik. Slida av läder och sälskinn.

Beskrivning
a Kniv. Knivbladet 100 mm långt och bladet är avfasat mot eggen med 8 mm. Mot överkanten på bladet finns blodskåra som är 70 mm som är etsad på ena sidan. Bladryggen är 3 mm bred och är rak. Skaftet är 100 mm långt och tillverkat av olika träslag med lätt vinklad slutände. Knivbladet sammanhålls med skaftet av en etsad holk. På slutänden finns en nit av kolstål som håller fast tången med skaftet. Kniven är signerad med "Iisakki Järvenpää" och tillverkad i "Kauhava, Finland".

b Slida. Slidan är 165 mm lång och tillverkad av läder. Slidspetsen är lätt vinklad och 105 mm av slidan är täckt av en smal gul och rosa tygrand i kanterna och i övrigt av svart sälskin. Runt slidans överdelen finns en läderrem som har 7 smala skinnfransar på framsidan. Överst på slidans framsida finns ett landskapsmotiv ritat. 55 mm från slidans överkant finns texten "Köjan". Slidsidorna är sydda och hopnitade. På den läderrem som finns runt slidans överkanten finns en hälla som är 70 mm lång avsedd att fästa i ett bälte.

Historik
Den finska knivhistorien har säkert, likväl som svensk, mycket gamla anor. Kauhava är en ort som växt fram som en av Finlands ledande knivtillverkare. Knivar från Kauhava och orter däromkring kallas synonymt för Kauhavalaninen. Det som utmärker dessa knivar är bl.a. bladets form som är rakt, långt och smalt i förhållandet till skaftet, bladen är jämntjocka eller något avsmalnande mot spetsen, eggvinkeln upptar minst halva bladbredden. Typiskt för Kauhavakniven är blodskåran och den rika utsmyckningen på blad, holkar och slidor. Klacken tillhör inte den ursprungliga finska kniven utan var ett krav från Amerikanska myndigheter att firmastämpeln var placerad så att den inte förstördes vid upprepad bryning. Den finska kniven är också känd för knivskaftens vackra slutände i form av bl.a. hästhuvud och intarsiaarbeten.
En av de mer kända knivtillverkarna är Iisakki Järvenpää (1859-) som startade sin tillverkning omkring 1879. Han har bl.a. 1888 tillverkat knivar till arvfursten av Ryssland, därav fick han senare hederstiteln Kejsarens knivsmed. 1919 sålde Iisakki firman, inklusive allting, till sina söner, allting innebar att sönerna för alltid fick använda hans namn som firmanamn.
Många är de orter, från norr till söder, i Finland som har många namnkunniga knivtillverkare bl.a. i Rovaniemi där vi hittar Marttiinis knivfabrik. Det anses att det är här som de finska samiska knivarna tillverkas.


Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Etsat

Längd (mm)

200

Signering / märkning

Kniv: Iisakki Järvenpää; Kauhava. Slida: Köjan

Tillverkning - Land

Finland

Tillverkning - Ort

Kauhava

Källhänvisning

“EM 60077 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 9 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44024.