EM 60034 a-b - KNIV

EM_60034__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60034__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60034 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60034

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En dolk- och jaktkniv med skaft av läder med mellanlägg av mässing och vulkanfiber. Slida av brunt rårandsläder.

Beskrivning
a, Kniv. Ett kraftigt rakt knivblad som är 155 mm långt och avfasat mot eggen med 10 mm. Bladryggen är 5 mm bred och 75 mm av bladspetsen är avsmalnande och nedåtböjd samt avfasad med 5 mm. Klacken är 20 mm lång och 5 mm bred. Knivskaftet är av läder och 110 mm långt. Skaftet har enkel parerstång av mässing och mellanlägg av mässing och vulkanfiber i fram- och bakände. Bakänden på knivskaftet är av förnicklad stål och tångens slipspår är i bakänden förstärkt med mässing.

b, Slida. Slidan är av rårandsläder, 220 mm lång och 60 mm bred. På slidans överkant finns en 65 mm lång hälla för fastsättning i bälte. På hällan är det fäst en 15 mm bred läderrem med tryckknappstängning för fasthållning av kniven. Slidan är både sydd och nitad i kanterna. I en cirkel på slidan finns signeringen "PONTUS HOLMBERG ESKILSTUNA" och mitt i cirkeln ett stort H med ett svärd i mitten. Slidan är troligen inte den rätta till denna kniv.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.


Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

265

Signering / märkning

Slida: PONTUS HOLMBERG; ESKILSTUNA

Källhänvisning

“EM 60034 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44022.