EM 60622 - KNIV

EM_60622__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60622__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60622__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60622 - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60622

Anmärkning

En fällkniv, scoutkniv, med 2 knivblad och stålskollor är graverade med en scout och texten "VAR REDO".

Beskrivning
Kniven är med båda knivbladen utfällda 173 mm lång. Skollorna är 85 mm långa och 14 mm breda och är tillverkade av graverat stål. På en sida finns en scout med en flagga i topp och texten "VAR REDO" ingraverat. Andra sidan är graverad med slingor och har texten "ESKILSTUNA". Knivbladen är tillverkade av polerat stål och har dubbelverkande fjäder. Mellanskivan är tillverkad av stål och skollor, knivbladen och skiva är ihopsatt med nitar av metall. Många mindre knivtillverkare stämplade sina knivar endast med Eskilstuna.

Ett kniblad är 52 mm långt och 8 mm brett. Bladryggen är vid ansatsen 1* mm bred och smalnar sedan av mot den nedböjda bladspetsen. Ansatsen är 6 mm lång och 10 mm bred och nagelskåran är 14 mm lång.
Ett knivblad är 32 mm långt och 5 mm brett. Bladryggen är vid ansatsen 2 mm bred och smalnar sedan av mot den nedböjda bladspetsen. Ansatsen är 6 mm lång och 9 mm bred och nagelskåran är 11 mm lång.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnits i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Fällkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Graverat

Längd (mm)

85

Signering / märkning

Eskilstuna

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60622 - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 20 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44624.