EM 60169 a-b - KNIV

EM_60169__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60169__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60169__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60169 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60169

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En norsk jaktkniv med slida av läder.

Beskrivning
a Kniv. En norsk kniv där bladet är tillverkat och stämplat med "18/8 + high carbon edge; A/S HELLE FABRIKKER; NORWAY". Knivbladet är 115 mm lång och 25 mm bred. Eggen är avfasad med 10 mm och uppåtböjd. Bladryggen är 4 mm bred och avsmalnande och avfasad mot spetsen. Bladet har en klack som är 10 mm lång. Skaftet är tillverkat i trä och utformat i pyramider och är 110 mm långt. Skaftet har holkar i samma metall som bladet.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljust läder och är 180 mm lång och 30 mm bred. Slidan har dekorationsmönster bl.a. i form av en sköld med texten " MELLEBARD". Två smala läderband är fastklistrade mot slidans överkant och en ögla är fäst vid överkanten.

Historik
Den norska knivhistorien har säkert, likväl som svensk och finsk, mycket gamla anor. En vacker och bra kniv är alltid en kär gåva i Norge. De mest kända norska knivarna torde vara de s.k. "Tolleknivarna" som ofta är exempel på utsökta konstverk. För i tiden var "Tollekniven" det sista man tog på sig innan man gick hemifrån. Dessa knivar framställs hantverksmässigt och kan ses som en naturlig del i norsk folkdräkt än som utpräglade bruksknivar. Till folkdräkter hör en vacker kniv till, vilket är en gammal tradition från den tiden gästerna själva tog med sig egen bordskniv till festen.
Över hela Norge finns många lokala knivtillverkare som tillverkar slidknivar för eget bruk och för försäljning på marknader och mässor. Landområden som Telemark och Östfold är kända för att ha många knivtillverkare. Helle och Brusletto är några kända fabrikstillverkare med inriktning på bruksknivar för jakt, fiske och annat friluftsliv.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

225

Signering / märkning

A/S HELLE FABRIKKER; NORWAY

Tillverkning - Land

Norge

Källhänvisning

“EM 60169 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44042.