EM 60019 a-b - KNIV

EM_60019.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60019 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60019

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En brukskniv med skaft av flera olika träslag. Slidan är tillverkad av masurbjörk och rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 100 mm långt och tillverkat av kolstål. Bladet är 20 mm brett och den avfasade delen mot eggen är 10 mm. Skaftet är tillverkat av flera olika träslag och är 110 mm långt. Slutänden är oval till formen och vinklat nedåt.

b Slida. Slidan är tillverkad av masurbjörk och rårandsläder och 190 mm långt. Den nedre delen är av trä och slidspetsen är vinklad. Den övre delen är i rårandsläder och ihopsydd på baksidan med kraftiga stygn. Det finns en 70 mm flätad ögla vid slidans övre del.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä: björk masur

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

210

Signering / märkning

Slida: HM

Källhänvisning

“EM 60019 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44020.