EM 60079 a-b - KNIV

EM_60079__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60079__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60079 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60079

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En morakniv med rött plastskaft och slida av hårdplast.

Beskrivning
a, Kniv. En traditionell "Morakniv" med ett knivblad som är 100 mm långt och 20 mm brett och har en avfasning mot eggen med 5 mm. Bladryggen är 2 mm bred och rak. Bladet har centimetermått och ett gradmått på ena sidan. Skaftet är 110 mm långt och har räfflat rött plastskaft med enkel parerstång. På skaftets bakända finns ett runt hål avsett för upphängning. Knivbladet är signerat med "Frosts-MORA SWEDEN; KOLSTÅL- HIGH CARBON".

b, Slida. Slidan är tillverkad av mörkgrå hårdplast och är 225 mm lång och har en upphängningsögla som är 80 mm lång. Vid slidans överkant finns signeringen "VIKING" och på baksidan "Frosts; MORA; SWEDEN".

Tillverkning
Frosts Knivfabrik
Verksam 1890 efter

Den driftige och duktige smeden Frost Erik Ersson började tillverka kälkar och hästtrillor 1891 men redan då fanns en viss tillverkning av knivar med i produktionen. Vid sekelskiftet tog tillverkningen av Moraknivar fart på allvar och 1904 hade fabriken 10 anställda som det året gjorde 19 000 knivar. Frost Eriks framgång byggde på en rationell produktion parad med hög kvalitet. Under 1930-talet nådde det egna smidet sin höjdpunkt och 8 fjäderhammare fanns i fabriken som då hade 30 anställda. Snart började dock färdigvalsat laminatstål att köpas och den sista fjäderhammaren tystnade i slutet av 1950-talet.
Det traditionella röda skaftet tillverkades fram till 1970-talet av björk men därefter övergick företaget till plastmaterial i olika färger. Numera tillverkas också hov, slöjd och köksknivar. Numera drivs företaget av barnbarnsbarn och under 1991 såldes 2,3 miljoner knivar till 50 länder.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Tillkomsttid start

efter 1890

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Plast

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

210

Signering / märkning

Kniv: Frosts-MORA SWEDEN; KOLSTÅL HIGH CARBON. Slida: VIKING se anm.

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60079 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 30 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44018.