EM 60007 a-b - KNIV

EM_60007__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60007__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60007 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60007

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En bruks- och jaktkniv med kolstålsblad och skaft av horn och betsat trä. Slidan är tillverkad av mönstrad horn och rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 100 mm långt och 15 mm brett med avfasning mot eggen med 7 mm. Bladet är tillverkat av kolstål och har rostfläckar. Knivryggen är 3 mm bred och 20 mm av den yttre knivspetsen är något vinklad nedåt. Skaftet är 105 mm lång och tillverkad av betsat trä med fram- och bakände av horn. Hornbitarna har tunna bruna mellanlägg av vulkanfiber runt skaftets fram- och bakände. Knivskaftet hålls sammafogat med tången av en blank nit i skaftets bakände. Kniv och slida kan vara sameslöjd.

b Slida. Knivslidan är 185 mm lång och är tillverkad av horn och rårandsläder. Den nedre halvan av slidan är tillverkat av horn som är mönstrat och slidspetsen är vinklad. Två små blanka genomgående nitar finns på den vinklade delen av slidspetsen. Den övre delen av slidan är i läder och är 90 mm långt. Läderdelen är ihop sydd på baksidan med grova stygn. I övre delen av slidan finns en 70 mm lång flätad hälla. Slidan är signerad med "SH".

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Horn

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Betsat

Längd (mm)

205

Signering / märkning

Slida: SH

Källhänvisning

“EM 60007 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 10 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44017.