EM 65185-ah a-c - TRYCKPLÅT

EM_65185-ah__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-ah__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-ah__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65185-ah a-c - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65185-ah

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med skollor med Sveriges lilla riksvapen, Upplands landskapsvapen och Göteborgs kommunvapen.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med fyra skollor med Sveriges lilla riksvapen, Upplands landskapsvapen och Göteborgs kommunvapen. På den första skollan finns Sveriges lilla riksvapen. Det består av en blå sköld med de tre kronorna i guld. Skölden kröns av en kungakrona. Skollans ena långsida är rak och den andra långsidan är något insvängd. Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. På den andra och fjärde skollan finns Upplands landskapsvapen. På skölden finns i ett rött fält ett riksäpple av guld. Över skölden finns en kungakrona. Runt vapnen en oval och på var sida om vapnet finns drakornament. På den tredje skollan finns Göteborgs kommunvapen. På skölden finns ett lejon stående med ett svärd i ena handen och en sköld med tre kronor i andra handen. På lejonets huvud en kungakrona. Bakom lejonet finns tvärgående ränder. Vapnet är fäst med plast. Skollans ena långsida är rak och den andra är något insvängd. Runt vapnet en oval och på var sida om ovalen finns drakornament. På plåtens baksida finns tolv pappdistanser fästa. Plåten är 161 mm lång, 11 mm bred samt 5 mm hög.

b En tryckplåt av glas som till viss del är inverterad med a-plåten. På den här plåten finns det två skollor. På den första skollan finns Sveriges lilla riksvapen. Den här skollan är inverterad med den första skollan på a-plåten. På den andra skollan finns Upplands landskapsvapen och den här skollan är inverterad med den andra och fjärde skollan på a-plåten. På den här plåten finns inga pappdistanser. Plåtens längd är 163 mm, bredden är 103 mm och höjden är 7 mm.

c En utklippt pappersetikett från omslagspapper till glasplåtar. På framsidan står texten. "Skollor No 7; Hjärtvapen; Upplands vapen; Göteborgs vapen".

Tillkomsttid start

efter 1895

Tillkomsttid slut

före 1968

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Material 2

Papp

Material 3

Plast

Teknik 1

Tryckt

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1895

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65185-ah a-c - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42906.