EM 65185-af a-b - TRYCKPLÅT

EM_65185-af__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-af__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65185-af a-b - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65185-af

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med skollor med Eskilstunas och Torshällas kommunvapen.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med tre skollor med Eskilstunas kommunvapen. På skölden finns en arm och en hand som håller i en hammare som är på väg att slå på ett städ. Under städet finns vågor och i sköldens högra hörn ett kugghjul. Över skölden en borgliknande krona. Under skölden finns texten "ESKILSTUNA". Skollan i mitten är överstruken med färg. Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. På plåtens baksida finns sex pappdistanser fästa. Plåtens längd är 170 mm, bredden är 121 mm och höjden 5 mm.

b En tryckplåt av glas som till viss del är inverterad med a-plåten. På den här plåten finns det två skollor. På den första skollan finns Torshällas kommunvapen. På skölden finns en människa som står i en båt med hög akter och för. Personen håller i ett äppelliknande föremål i ena handen och ett yxliknande föremål i andra handen. Personen har en fotsida klädesdräkt och en mantel på axlarna och en krona på huvudet. Det finns vågor under båten. Över skölden en borgliknande krona och under skölden finns texten "TORSHÄLLA". Vapnet är fäst med plast. På den andra skollan finns Eskilstunas kommunvapen. Runt om vapnen finns en oval. På var sida om vapnen finns drakornament. På högkant bredvid den andra skollan finns datumet "5/6-57" inristat för hand. På den här plåten finns inga pappdistanser. Plåtens längd är 149 mm, bredden är 105 mm och höjden är 6 mm.

Tillkomsttid start

1957

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Material 2

Papp

Teknik 1

Tryckt

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1956

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65185-af a-b - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 6 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42905.