EM 8935 a-c - DÖRRLÅS

EM_8935__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_8935__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 8935 a-c - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8935

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Ett svartmålat kammarlås med nyckel och smällelås- och fällbomskonstruktion.

Beskrivning
a Ett kammarlås som är svartmålat. Låset har en avfasad låskolv i mässing. I varje hörn finns ett runt försänkt hål som går rakt igenom låset. Låset är ihop skruvat med två stycken skruvar på nyckelhålssidan och vid uttaget för nyckelaxet är en rund hylsa av mässing 10 mm hög fastsatt där nyckeln skall sättas in. På låskolven står instämplad: "ÖSTMARK & Co".

b Nyckeln som sitter i låset har en längd av 56 mm och bredaste delen av nyckeln är nyckelvredet med 26 mm . Nyckeln är blank och nyckelpipan är ihålig.

c Nyckelns hela längd är 58 mm och bredaste delen av nyckeln är nyckelvredet med 26 mm. Nyckeln är blank och nyckelpipan är ihålig.

Historik
Kammarlås
Ur fyrkantlåsen utvecklades det fyrkantiga kammarlåset, ett påläggslås fästat utanpå en dörrs insida och ofta försett med genomgående nyckelhål och handtagsvred, genom vilket en extra kolv manövreras. Dessa lås hade "stående regel", ofta utan pådrivande smällelåsfjädrar. De användes allmänt till dörrlås i stockholmska hyreshus ännu på 1850- och 60-talen och i landsorten betydligt längre fram.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Kammarlås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

101

Bredd (mm)

26

Höjd (mm)

70

Signering / märkning

ÖSTMARK & Co

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“EM 8935 a-c - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 15 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28181.