EM 8936 a-b - MÖBELLÅS

EM_8936.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 8936 a-b - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8936

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett litet instickslås av järn och mässing, till skjutdörr eller kista.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är täckt av två kvadratiska plåtar med avfasade hörn. Låsblecket är av mässing och är 70 mm långt och 13 mm brett. Låskolven består av tre skivor som vid låsning hakar tag i slutblecket. En skiva som fungerar som pillskydd eller brytskydd täcker hakarnas ena sida. Två försänkta försänkta skruvhål för fastsättning.

b Slutbleck är 52 mm lång och 16 mm bred med ett rektangulärt hål i mitten som mäter 16 x 9 mm. Två skruvhål för fastsättning.

Historik
Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monterades i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskonstruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund )

Sakord

MÖBELLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

70

Bredd (mm)

37

Höjd (mm)

13

Källhänvisning

“EM 8936 a-b - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 2 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28182.