EM 60037 a-b - KNIV

EM_60037__A.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60037 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60037

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En dolk med drakornamentik på skaft och slida. Slidan är förgylld.

Beskrivning
a Dolk. Det 150 mm långa och 15 mm breda och svängda dolkbladet är tillverkat av kolstål och har lång tånge. Eggen är avfasad med 10 mm. Bladryggen är 2 mm bred. Klacken har urtag på båda kanterna och är 10 mm bred och på ena sidan står stämplat "C.W. DAHLGREN; ESKILSTUNA; SWEDEN. Kniven har en smyckad dubbel parerstång. Skaftet är tillverkat av drakornamenterad ebenholts och är 110 mm långt. Den främre holken är 6 mm lång och är förgylld. Ändbeslag och tångens nit är förgylld.

b Slida. Den svängda slidan är tillverkad av förgyllt stål och är 205 mm lång och 25 mm bred. Slidans framsida har drakornamenterat mönster i guld på svart botten. Baksidan har drakornamenterat mönster i guld. På baksidan av slidans överkant finns en förgylld upphängningsring fastnitad.

Tillverkare
Carl Walfrid Dahlgren
Verksam: 1870 - 1897 (1897-1915 som C.W. Dahlgrens Fabriks A. B.)

Redan som sjuåring fick Carl Walfrid (1848-1922) börja arbeta i faderns smedja och det dröjde inte länge förrän den unge Dahlgren var en skicklig smed och vid faderns död 1870 hade Carl Walfrid sedan åtskilliga år ansvaret för tillverkningen. Han tog helt över verksamheten i sitt eget namn och tillverkningen kom att bedrivas på flera olika platser i Eskilstuna. 1870 började Dahlgren produktion i Granbergs gård på Kriebsensgatan, men efter några år köpte han tillsammans med sin äldre bror Gustav Johan Berg ytterligare en gård. Dahlbergs bror bedrev vid sidan av den övriga produktionen tillverkning av slidknivar och dolkar och då brodern 1878 hastigt avled övertog Dahlberg först ledningen av och sedan också tillverknigen i dess helhet.
Därefter utökades verksamheten under åren för att mellan åren 1906-1915 omfatta en stor fabriksbyggnad som sträckte sig från Kungsgatan till Rademachergatan. 1897 ombildades företaget till aktiebolag. Stora förändringar inom bolagets exportmarknad gjorde att företaget hösten 1914 försattes i konkurs. Carl Walfrid Dahlgren avled 1922.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1870

Tillkomsttid slut

före 1896

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä: ebenholts

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Ytbelagt: förgyllt

Längd (mm)

260

Signering / märkning

Kniv: C.W. DAHLGREN; ESKILSTUNA; SWEDEN Slida: No 38 C.W. DAHLGREN; ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60037 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44074.