EM 65185-ae a-c - TRYCKPLÅT

EM_65185-ae__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-ae__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-ae__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65185-ae a-c - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65185-ae

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med skollor med Lilla riksvapnet, Danmarks riksvapen, Eskilstunas kommunvapen, ett järnhandlarmärke (viking) samt Gevärsfaktoriets emblem.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med sex skollor med Lilla riksvapnet, Danmarks riksvapen och Eskilstunas kommunvapen. Lilla riksvapnet finns på den första, andra, tredje och fjärde skollan. Lilla riksvapnet består av en blå sköld med de tre kronorna i guld. Skölden kröns av en kungakrona. Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. På den femte skollan finns Danmarks riksvapen. Vapnet består av en sköld kvadrerad av ett kors. I de två översta kvadraterna finns två lejon. I de två nedersta kvadraterna finns trekronor, lejon och en drake. I korsets mitt en liten sköld. Över den stora skölden en kungakrona och under skölden en banderoll med texten "DANMARK". Vapnet är täckt med svart tryckfärg. Runt om motivet en oval och på var sida om motivet finns drakornament. På den sjätte skollan finns Eskilstunas kommunvapen. På skölden finns en arm och en hand som håller i en hammare som är på väg att slå på ett städ. Under städet finns vågor och i sköldens högra hörn ett kugghjul. Över skölden en borgliknande krona. Under skölden finns texten "ESKILSTUNA". Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. Nio pappdistanser finns fästa på plåtens baksida. Tre av dom är numrerade "1", "2" och "3". Plåtens längd är 171 mm, bredden är 126 mm och höjden 5 mm.

b En tryckplåt av glas som till viss del är inverterad med a-plåten. På den här plåten finns det fyra skollor. På den första skollan finns ett järnhandlarmärke i form av en viking. Han håller i en ring i ena handen med en pil snett uppåt. I den andra handen håller han i ett svärd. På huvudet har han en hjälm. Logotypen är täckt med svart tryckfärg. Runt om en oval med drakornament på var sida om ovalen. På den andra och tredje skollan finns Lilla riksvapnet. Runt om motivet finns en oval och på var sida finns drakornament. På den fjärde skollan finns ett motiv med ett kugghjul med ett svärd lodrätt med spetsen uppåt. Över kugghjulet och svärdets spets finns en kungakrona. Motivet är fäst med plast. Runt om en oval och på var sida om ovalen finns drakornament. På den här plåten finns inga pappdistanser. Plåtens längd är 169 mm, bredden är 105 mm och höjden är 5 mm.

c En utklippt pappersetikett från omslagspapper till glasplåtar. På framsidan står texten.
"No 9 skollor; Hjärtvapnet; Eskilstuna vapn.; Stockholms vapen; Danmarks vapen".

Tillkomsttid start

efter 1895

Tillkomsttid slut

före 1968

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Teknik 1

Tryckt

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1895

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65185-ae a-c - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 17 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42903.