EM 36654 - DÖRRLÅS

EM_36654.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36654 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36654

Anmärkning

Ett instickslås med två kolvar, ett deuxbattantlås.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en låskista med rundade hörn, ihopskruvat med två skruvar, rester kvar av gråfärg. En låsstolpe är nitad på kistan och är låsets längsta del. I ändarna på stolpen finns två försänkta hål. Två gängade hål finns på var sida om de två försänkta hålen. Ett hål finns vid sidan av den avfasade kolven som sticker ut 15 mm, den andra sitter fast innuti låset men sticker ut 2 mm. En mässingsring sitter kring det fyrkantiga urtaget som är till för ett handtag.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

207

Bredd (mm)

84

Höjd (mm)

24

Källhänvisning

“EM 36654 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 5 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41073.