EM 35808 - LÅS

EM_35808.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 35808 - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35808

Anmärkning

Ett stort och robust hänglås av järn, med bygel som hålls kvar vid låset med en arm med stoppknopp.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en halvcirkelformad låda. Baksida och framsida är ihopnitade med fem kraftiga klammrar. En fyrkantig plåt sitter över nyckelhålet på baksidan men en av nitarna har släppt. Bygeln är gjord av 16 mm rundstav. Vid öppnande frigörs hela bygeln men hänger kvar vid låset i armen med stoppknopp. Rektangulär nyckelskylt av järn.

Historik
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Bredd (mm)

155

Höjd (mm)

200

Källhänvisning

“EM 35808 - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40647.