EM 35106 a-c - FIL

EM_35106__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_35106__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_35106__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 35106 a-c - FIL

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35106

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

En roterande fil.

Tillverkning
C.O. Öberg & CO:s AB, Västermarksgatan 38, Verktyget 4, Eskilstuna.
Fabriken grundades 1850 av bl.a. C.O. Öberg. Senare bolagiserades företaget men förblev under släktens ledning även efter det att Sandvik AB köpte upp företaget 1975. Sandvik flyttade efterhand huvuddelen av produktionen till Portugal och 1992 lades fabriken i Eskilstuna ned. Filtillverkningen var i kvalitet och omfattning jämförbar med engelska filar och under en period blev man Skandinaviens ledande tillverkare. Fil-Öbergs sysselsatte tidvis upp till 600 personer och ca 70% av produktionen gick på export. Från början till slut låg filtillverkningen på Västermarksgatan. Lokalerna disponeras idag av Mälardalens Högskola. Varumärke: Halvmåne, Pansar, Wasa.

Beskrivning
Filen har ett 39 mm långt och 6 mm tjockt skaft. Filens huvud har en spetsig konisk form och är 25 mm långt, med en diameter på 13 mm. Den används vid slipning av hål, både inom industrin och till hobbyarbeten. Filen ingår i Hubert Elissons demonstrationsmaterial.

Historik
Filen är handhuggen av Hubert Elisson (1917-1997). Hubert var anställd vid Fil-Öbergs i 50 år. Under de senare årtiondena anlitades Hubert Elisson ofta för att demonstrera handhuggning av raspar och filar vid mässor och liknande, både i Sverige och utomlands. En intervju finns med givaren Gullan Elisson, änka efter Hubert Elisson.

Hur handhuggning av filar bedrevs enligt Nordisk familjebok 1908:
Filhuggning, mek. tekn., tillverkning af filar, sker vanligen för hand, i det att den på förhand af bästa cementstål utförda och genom slipning formade stången medelst mejselhugg förses först med u n d e r g r a d och sedan med ö f v e r g r a d (den undre resp. övre raden tänder). Därvid hvilar filen på ett huggstäd, som för att skona färdighuggna sidor å filen är försedt med blybeklädnad, b l y s ä n k e. De för huggningen använda mejslarna äro 60 till 100 mm. långa med rak, konkav eller konvex egg utaf 3 till 50 mm bredd, alltefter fordringarna på graden. En skicklig filhuggare kan vid grofva och stora filar göra 70 till 90 slag i minuten och vid finare intill 240. Efter huggningen upphettas filarna för härdning till rödvärme, sedan de först öfverdragits med ett lämpligt skyddande lager (af rågmjöl och salt) för att förekomma de fina gradspetsarnas förbränning. Efter afkylning aflägsnas den under uppvärmningen uppkomna glödspånen m.m. genom borstning med sand och vatten, behandling med sandbläster eller betning i utspädd svafvelsyra, hvarpå följer hastig torkning på en uppvärmd järnhäll. De ännu varma filarna neddoppas så i bomolja [ett sämre slags olivolja], som sedan får afdrypa, hvarefter filtången ["skaftet"] utglödgas. Slutligen förpackas de i papper, som skyddar dem mot rostning.


Sakord

FIL

Specialbenämning

Roterande fil

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Järnmanufakturindustri

Antal

3

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Hugget

Längd (mm)

75

Diameter (mm)

13

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Historik Land

Sverige

Historik Län

Södermanland

Historik Kommun

Eskilstuna

Historik Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 35106 a-c - FIL,” Eskilstuna kommun, hämtad 6 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40190.