EM 15558 - POLHEMSLÅS

EM_15558__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_15558__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 15558 - POLHEMSLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

15558

Anmärkning

Ett litet polhemslås med ledad bygel och tillhörande nyckel.

Tillverkning
Backlund J O eller Backlund A L
Tillverkning: efter 1852 - före 1919
I Södermanlands länskalender från 1863 nämns en låssmed som heter Johan Olof Backlund. Samma man finns med i Eskilstunas kalender från 1876-77. Då finns verksamheten i gård 167. Det finns sex arbetare anställda och tillverkningen består av polhemslås.
I Södermanlands länskalendrar för åren 1900 och 1919 finns en A L Backlund som tillverkar polhemslås. I Eskilstunas kalender från 1896 uppges att tillverkningen finns på Bruksgatan 8 och består av polhemslås och kassakistlås samt att det finns tre arbetare anställda. I kalendern från 1913 kallas han fabriksidkare och har flyttat till Bruksgatan 12 men tillverkningen är fortfarande densamma.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en cylindrisk låskista. Bygelns bredd är 8 mm. På hänglåsets bygel står instämplat "CKLUND; ESKILSTUNA och siffran ett". I botten av låset finns nyckelhålet med styrtappen. Nyckelns kam har sex tappar och är märkt med siffran ett på vredet. Nyckelns längd, 62 mm. Nyckeln är medelst ett smalt läderband fästad i en större sytrådsrulle av trä.

Historik
Polhemslås
Principen uppfanns av Christoffer Polhem på 1700-talet. Inne i låset finns ett antal plåtskivor, varannan sitter fast och varannan är vridbar. I mitten av skivorna finns ett fyrkantigt hål och i kanten ett eller två urtag. Med hjälp av den fyrkantiga nyckeln vrider man plattorna så att dessa antigen griper in i låsbygeln och låser fast denna eller bildar en ränna som låsbygeln kan föras igenom.
(Källa: Eskilstuna Museers Utställning 2000)

Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Tillkomsttid start

efter 1840

Tillkomsttid slut

före 1930

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Gjutet

Bredd (mm)

50

Höjd (mm)

60

Signering / märkning

CKLUND; ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 15558 - POLHEMSLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/32037.