EM 8967 a-d - STOCKLÅS

EM_8967__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_8967__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 8967 a-d - STOCKLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8967

Littera / subnummer

a-d

Anmärkning

Ett stocklås i lösa delar, med en kammare av trä, nyckel, kolv och nyckelbleck av järn.

Beskrivning
a Stocklåset är rektangulärt med genomgående hål i varje hörn. Träblocket har ett urgröpt fyrkantigt hål för låsens delar, 30 mm djupt och 117 mm långt. En styrtapp för nyckeln sticker ut 40 mm från låsblocket och är monterad i botten på hålet. Låsets längsgående kanter har urtagningar för låskolven. Den ena urtagningen är skodd nertill med en järnplåt och i den andra sticker en järntapp upp på ena sidan av urtagningen och ska fungera som mothåll för låsning av kolv.

b Rostig nyckel som är 181 mm lång, nyckelvredets yttermått är 59 mm. Nyckelpipan är 16 mm i ytterdiameter där den är som bredast och är 12 mm närmast vredet, invändig diameter är 10 mm. Axet är 27 mm brett och sticker ut 23 mm. Axet ser ut som bokstaven S.

c Gaffelformad låskolv av järn med två spröt med spiralformade ändar, 258 mm lång och 30 mm bred. Det ena sprötet har en spärrfunktion som låser kolven i fixerat läge, båda spröten tillsammans gör att man kan manövrera kolven med handen. Det finns också en u-formad järnbit fastnitad på mitten för nyckelmanövrering av kolven.

d Nyckelbleck, ska sitta längs med, tvärs över hålet för låsdelar i träklotsen. Det är 147 mm långt, 58 mm brett och av tunn rostig plåt. Har ett hål i varje hörn för fastsättning.

Historik
Stocklåsen satt på insidan av dörren och mekanismen var gömd i en urholkning av en halverad stock, därav namnet.
(Källa: Eskilstuna Museers Utställning 2000)

Sakord

STOCKLÅS

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Trä

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Snidat

Längd (mm)

220

Bredd (mm)

147

Höjd (mm)

64

Källhänvisning

“EM 8967 a-d - STOCKLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28205.