EM 5648 a-b - LÅS

EM_5648.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5648 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5648

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett kraftigt svartmålat cirkelformat hänglås med nyckel.

Beskrivning
a Hänglåset är cirkelformat och svartmålat med en diameter på 126 mm. På låsbygeln är det instämplad "A L S" och låsbygelns diameter mäter 61 mm. På ovansidan av låset sitter en rörlig låskläpp som är 42 mm lång, övre bredden på låskläppen är 17 mm och nedre bredd mäter 30 mm. På den andra sidan av låset sitter låskläppen fast över nyckelhålet. Det går inte att öppna låset då det kärvar.

b Nyckelns hela längd är 80 mm. Den bredaste delen på nyckeln är nyckelvredet som mäter 42mm och nyckelpipans form är en fyrkantspipa med en ihålig nyckeltapp. Nyckeln är mycket blank med lite svarta beläggningar på en del ställen.

Historik
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Gjutet

Teknik 2

Målat

Bredd (mm)

126

Höjd (mm)

126

Signering / märkning

A L S

Källhänvisning

“EM 5648 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27182.