EM 5589 a-b - DÖRRLÅS

EM_5589__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_5589__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_5589__c.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5589 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5589

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett öppet kammarlås med nyckel, vred och skjutregel (nattregel). Låskonstruktion av typ smällelås.

Tillverkning
I Eskilstuna Fristad fianns en gesäll vid namn Johan Nordvall. Han finns nämnd 1785 och 1788. Om det är denne Nordvall som tillverkat låset kan vi inte vara säkra på men någon annan smed med namnet Nordvall finns inte i någon av de senare kalendrarna för Södermanland eller Eskilstuna.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i ett kvadratisk låda och av hög metallkvalitet. På lådans kortsida är "NORDVALL" instämplat. Vredet sticker ut 40 mm och styrpipan för nyckeln sticker ut 36 mm. Den avfasade kolven sticker ut 17 mm, det sitter en snäckfjäder i låset som trycker på kolven. En skjutregel med knopp (nattregel), sitter i lådans ena långsida den sticker ut 22 mm.

b Nyckel av solitt järn, 102 mm total längd och med 36 mm bred vred.

Historik
Kammarlås
Ur fyrkantlåsen utvecklades det fyrkantiga kammarlåset, ett påläggslås fästat utanpå en dörrs insida och ofta försett med genomgående nyckelhål och handtagsvred, genom vilket en extra kolv manövreras. Dessa lås hade "stående regel", ofta utan pådrivande smällelåsfjädrar. De användes allmänt till dörrlås i stockholmska hyreshus ännu på 1850- och 60-talen och i landsorten betydligt längre fram.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Fristaden i Eskilstuna
Inrättades som en följd av ett regeringsbeslut den 16 april 1771. Man ville förbättra svensk järn och stålmanufaktur genom att de som bosatte sig inom Eskilstuna Fristad skulle få åtnjuta särskilda privilegier, som skråfrihet, skattelättnader, tullfrihet mm. Efter ungefär samma modell som vissa blomstrande stålstäder i England vid den tiden hade. Fristaden blev inte riktigt som beslutet var tänkt, men fungerade ändå som en fristad med skattelättnader fram till mitten av 1800-talet. I Fristaden fick endast finsmeder arbeta. Omkring 1800 infördes det krönta E:et som fungerade som en kvalitetsgaranti.
(Källa: Magnus Brunskog, 1921, Till 150-års minnet av Eskilstuna Fristads Inrättande, Sörmlandspostens Tryckeriaktiebolag, Eskilstuna
Hellberg Knut, 1938, Järnets och smedernas Eskilstuna del II, Författarens eget förlag, Eskilstuna
Ohlsson m fl, 2002, Eskilstuna Historia del II och III, Stadsarkivet, Eskilstuna)


Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Kammarlås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

144

Bredd (mm)

81

Höjd (mm)

22

Signering / märkning

NORDVALL

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“EM 5589 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 23 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27130.