EM 169 a-b - DÖRRLÅS

EM_169__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_169__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_169__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 169 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

169

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett svartmålat fällbomslås med två kolvar och en nyckel.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är öppet och monterat i en kvadratisk kista. De två kolvarna är kluvna och olika långa. Den utskjutande, kortaste delen av kolvarna, är 25 mm och den längsta är 35 mm. Fällbommarna regleras med snäckfjädrar. Bommarna är i ena änden fastnitad på låsplattan med runda smidda bultar som är 15 mm. På den andra änden finns ett hak som reglerar låskolvarna. På den ena kolven finns det tre olika lägen för bommen att haka fast i och på den andra kolven finns det två olika lägen. Kolvarnas funktion regleras helt av hur nyckeln vrids och kolvarna kan användas samtidigt eller var för sig. Nyckelhålet är horisontellt och axet på nyckeln kan föras in på två sätt, åt vänster eller höger. Nyckelbrickan är 120x100 mm och är fastsatt med två runda smidda bultar. Det finns kortare ornament längst med sidorna på nyckelbrickan och hörnen är avrundade. För att fästa låset i dörren finns ett runt hål i varje hörn.

Nyckel
b Nyckeln är 115 mm och ihållig. Vredet är öppet och 50 mm brett. Den synliga delen av låsets nyckelgång är 25 mm. Nyckelns ax är 30 mm.

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

300

Bredd (mm)

300

Källhänvisning

“EM 169 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24705.