EM 112 a-b - DÖRRLÅS

EM_112__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_112__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 112 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

112

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett kraftigt fällbomslås i fyrkantig låda, öppnas enbart med nyckel utifrån.

Beskrivning
a Ett stort fällbomslås där kolvtappen sticker ut 74 mm och är trappstegsformat. Det finns två hak för fällbommen på kolven. Styrtappen för nyckeln sticker ut 39 mm från låset. Låset mäter 150 mm på bredden, längden är 191 mm och 38 mm på höjden. Det finns fyra hål för montering av låset som är 10 mm i diameter, de sitter i varje hörn. Fällbomsregeln och låskolven manövreras med nyckel. En snäckfjäder trycker fällbommen mot kolven.

b Nyckel av solitt järn, 160 mm längd, 14 mm i diameter den tjockaste delen är 17 mm. Nyckelns vred är ovalt, 62 mm brett och 43 mm i höjd. Själva axet sticker ut 27 mm, axet ser ut som ett S.

Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

191

Bredd (mm)

150

Höjd (mm)

38

Källhänvisning

“EM 112 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 2 juli 2020, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24669.