EM VY925 - Tunafors badhus, Eskilstuna

EM_VY925.jpg
Foto: Okänd, Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
"Eskilstuna Utsikt från Tunafors
De var då det..."

Kallbadhuset i Tunafors
I Tunafors fanns det redan år 1845 ett badhus. Det var endast öppet för medlemmar. Enligt nedanstående tidningsnotis var det mycket noga med nycklarna till badhuset, så att de inte kom i orätta händer. Enligt samtida tidning: ”Till förekommande deraf, att andra än deltagare må komma i tillfälle begagna sig deraf, utan att derför erlagt betalning, får nycklar afhemtas å följande ställen: Gästgifvaregården, Källaremästare Forsman, på Boktryckeriet, Hr Inspektor Palmgren och i Thunafors stångjernshammare och sliphus.” (Källa: Karlsson, A. Eskilstuna – min födelsestad 1, 1952.)

Fors kyrka
Den första kyrkan var förmodligen en stavkyrka i trä. Den ersattes redan på 1000-talet av en romansk stenkyrka, av vilken norra och västra väggen fortfarande finns kvar. Kyrkan har byggds om och till flera gånger under 1600- och 1700-talet. Omkring 1700 uppfördes det loheska gravkoret på norra sidan som senare även användes som sakristia. Kyrkan är byggd på sumpmark vilket ledde till sänkningsskador i murverket och gjorde flera restaureringar nödvändiga under 1800- och 1900-talet. (Källa: Robert Bennet, Ralph Edenheim, Fors Kyrka Västerrekarne Härad Södermanland band V:1, Almqvist & Wiksell International 1976 (Sverige Kyrkor vol. 168))

Kyrkbron fick sitt namn då gångbron stod färdig år 1878. Den revs i samband med anläggandet av en järnvägsbro år 1895. Norra Södermanlands järnvägsaktiebolag byggde en ny gångbro i järn med gångbana av trä. (Källa: Nanryd, M-L. Gatunamnen i Eskilstuna, 1995. Stadsarkivet.)

Objekttyp

Titel

EM VY925 - Tunafors badhus, Eskilstuna

Beskrivning

Vy över kallbadhuset i Tunafors, Eskilstuna.

Bild byline

Foto: Okänd, Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

VY925

Ämne 1

Badhus

Ämne 2

Kyrka

Ämne 3

Järnvägsbro

Ämne 4

Å

Ämne 5

Träd

Anmärkning

Vykort

Tillkomsttid start

efter 1895

Tillkomsttid slut

före 1940

Upphovsrättsinnehavare

Eskilstuna stadsmuseum

Motivkategori

Stadsvy

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Södermanlands län

Motiv - Kommun

Eskilstuna stad

Motiv - Socken

Fors

Motiv - Ort

Eskilstuna

Motiv - Stadsdel

Tunafors

Motiv - Kvarter

Strömbrytaren

Motiv - Byggnad

Kallbadhuset i Tunafors

Material 1

Papper

Källhänvisning

“EM VY925 - Tunafors badhus, Eskilstuna,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/91521.