EM VY145 - Fors kyrka

"Eskilstuna. Panorama från Jernmanufakturbolagets Hus."

Konstmuseet, Kyrkogatan 9, Forsen 5 Huset byggdes år 1871. Det användes som lasarett till år 1914, fungerade sedan som nödbostäder och invigdes slutligen som konstmuseum år 1937. (Källa: Pettersson, S & Törnkvist, M. Eskils Tuna vid Näria å, 2000. Eskilstuna museer.)

Fors kyrkas äldsta historia är förknippad med den engelske munken helige Eskil, Rekarnebygdens missionär. Han lät i mitten av 1000-talet uppföra en stenkyrka vid Eskilstunaåns västra strand, strax nedom forsen vid nuvarande Stålforsskolan. Den gamla träkyrkan, en stavkyrka, ersattes redan på 1000-talet av en romansk stenkyrka, av vilken norra och västra väggen fortfarande finns kvar. Vapenhuset har också behållit sitt ursprungliga utseende och renoverades senast på 1600-talet. Om du besöker kyrkan stanna gärna upp i vapenhuset och höj blicken till det klassiska skeppet som hänger i taket.
Kuriosa är också att tornet där kyrkklockorna numera hänger fungerade som försvarstorn och utkikstorn mot inkränktare uppströms i Eskilstunaån. Kyrkan är byggd på sumpmark och var under delar av 1500 och 1600-talen i så dåligt skick att rivning och bygge av ny kyrka övervägdes. Den mycket förmögna släkten Loge gick därför in och bekostade upprustning vid flera tillfällen. Som tack för detta finns ett flertal av Lohesläkten medlemmar begravda i Lohekoret längst inne i kyrkan, som är väl värt ett besök.
Interiören domineras av äldre inventarier. Bl.a. finns fragment av senmedeltida kalkmålningar föreställande biskop Sigfrid av Växjö, som vigde S:t Eskil till biskop. Av medeltida skulpturer finns en biskopsskulptur från 1200-talet, samt fem figurer från kyrkans medeltida altarskåp med bl a S:t Eskil och S:ta Birgitta. Predikstolen och altaruppsatsen skänktes omkring 1655 av Henrik Lohes släktingar, efter dennes död.
En stor ombyggnad av kyrkans orgel genomfördes 1999 av firma Walter Thür Orgelbyggen i Torshälla. Tre nya stämmor tillkom och många byttes ut. En ny fasad för ryggpositivet byggdes. Huvudfasaden, en Pehr Strand- fasad, från 1814, är oförändrad men färger och förgyllning har förbättrats. Ett nytt S:t Eskilsfönster, utfört av konstnären Bengt Olof Kälde, Uppsala, invigdes Pingstdagen 1987. Det finns i norra korsarmen. Våren 1989 tillkom en ny kormatta, tillverkad av textilkonstnärinnan Birgitta Hagnell- Lindén, Eskilstuna. Kyrkan rymmer normalt sett 450 personer.Högmässa firas varje sön- och helgdag 11.00. Konsert hålls minst en gång i månaden. Är ni intresserade av en guidad tur är ni välkomna att höra av er på 016 – 542 99 10.Besöksadress: Kyrkogatan. (Källa: Svenska kyrkan)


Objekttyp

Titel

EM VY145 - Fors kyrka

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

VY145

Ämne 1

Fors kyrka

Ämne 2

Bostadshus

Ämne 3

Eskilstuna ån

Ämne 4

Lasarett

Ämne 5

Park

Tillkomsttid start

före 1914

Motivkategori

Stadsvy

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Södermanlands län

Motiv - Kommun

Eskilstuna

Motiv - Ort

Eskilstuna

Material 1

Papper

Källhänvisning

“EM VY145 - Fors kyrka,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 mars 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/90503.