EM 60099 a-b - KNIV

EM_60099.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60099__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60099__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60099__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60099 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60099

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En liten brukskniv med skaft av alrot. Slida av alrot och brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Det kort bladet är 65 mm långt och 25 mm brett och tillverkat av kolstål. Eggen är avfasad med 10 mm. Bladryggen är 3 mm bred med smal yttre bladspets. Skaftet är spolformat och tillverkad av alrot och är 105 mm lång och 30 mm bred.

b Slida. Den nedre delen av slidan är tillverkad av alrot och den nedre delen är vinklad framåt. Övre delen av slidan är tillverkad av brunt läder och har en innerslida av pressad papp. Slidan är 140 mm lång och 35 mm bred. Vid delningen av trä och läder finns ett brunt flätat läderband fastlimmat. Lädret är ihopsytt på slidans baksida med svart tråd och på sömmens översta bredare del finns ett flätat läderband fastsatt genom ett hål i sömmen. Bandets övre del är ytterligare förstärkt med brunt läder. Bladöppningen har också ett flätat läderband fastlimmat.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä: alrot

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

170

Signering / märkning

Slida: A A 1994

Källhänvisning

“EM 60099 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44173.