EM 60123 a-b - KNIV

EM_60123__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60123__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60123__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60123 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60123

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv avsedd för småvilt med parerstång och skaft av bakelit. Mönstrad slida av ljusbrunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av rostfritt stål och är 100 mm lång och 20 mm bred. Eggen är avfasad med 9 mm. Bladryggen är 4 mm bred och är avsmalnande och avfasad mot spetsen. På bladets ena sida står stämplat "P. HOLMBERG; ESKILSTUNA" och på andra sidan "ROSTFRI". Kniven har dubbel parerstång av mässing. främre holken är 10 mm lång och av mässing. Skaftet är spolformat och tillverkat av mörkbrun bakelit. Slutänden är oval och vinklad nedåt. Tångens slipspår är förstärkt med en transparant massa.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljusbrunt läder och är 200 mm lång och 55 mm bred. Den bladskyddande delen av slidan är ihopsydd i kanterna med vit tråd. Slidans nedre vinklade del är förstärkt med metall. Mittdelen av bladskyddet har naturmotiv och bladöppningen är förstärkt med metall och nitad i kanterna. Den övre öppna delen är 90 mm lång och har två 45 mm långa lodräta skåror. Överst på slidan finns en 95 mm långt läderband fastnitat. Bandet går att stänga med tryckknapp av mässing. På slidans baksida finns en 70 mm lång läderhälla fastsatt. En cirkel med firmanamn "PONTUS; HOLMBERG; ESKILSTUNA"och varumärke " H med svärd i mitten" finns på baksidan av slidans nedre del.

Tillverkning
Pontus Holmberg
1852-1893

I början av 1870-talet kom Pontus Holmberg till Eskilstuna och 1876 startade han sin tillverkning av knivar. Den första tiden var Holmberg ensamarbetande knivsmed men hans produkter rönte stor uppmärksamhet och snart kunde han anställa. Pontus Holmberg avled 1893 och därefter drevs firman vidare inom släkten fram tills företaget såldes till Heljestrands industrier 1951. Företaget drevs vidare till i början av 1960-talet då verksamheten upphörde. Tillverkningen omfattade dolkar, jakt- och slidknivar men också konsttäljarknivar.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1876

Tillkomsttid slut

före 1960

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Läder

Material 3

Plast: bakelit

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

200

Signering / märkning

P. HOLMBERG; ESKILSTUNA: ROSTFRI

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60123 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44091.