EM 60094 a-b - KNIV

EM_60094__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60094__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60094__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60094 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60094

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre jaktkniv med skaft av horn och masurbjörk med slida av rårandsläder och samemönstrat horn.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och tillverkat av kolstål och är 100 mm långt och 15 mm brett. Eggen är avfasad med 5 mm. Bladryggen är 3 mm bred och yttersta bladspetsen är kraftigt avsmalnande. Skaftet är rakt och 95 mm långt och 25 mm brett och tillverkat av horn och masurbjörk. Den bredare slutänden är oval till formen och i mitten syns tången slutände.

b Slida. Slidan är 180 mm lång och 25 mm bred. Den stövelformade nedre delen av slidan är tillverkad av mönstrat horn och skållorna är sammansatta med mässingsnitar. Den övre delen är tillverkad av rårandsläder och är ihoppsydd på mitten av baksidan. På den övre delen av sömmen finns en 90 mm lång flätad ögla fastknuten.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

Slida: HN

Källhänvisning

“EM 60094 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44089.