EM 60023 a-b - KNIV

EM_60023__A.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60023 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60023

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med skaft av masurbjörk och holkar av mässing. Genombruten stålslida med röd innerslida. Kniv och slida har olika tillverkare.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge och är 95 mm lång, 12 mm bred och tillverkad av kolstål. Eggen är rak och avfasad med 6 mm. Bladryggen är 3 mm bred och är avsmalnande och avfasad mot spetsen. Klacken är 5 mm lång. På bladets ena sida står stämplat "B. STENBE". Skaftet som är spolformat är 95 mm lång och 25 mm bred och tillverkad av masurbjörk. Den främre och bakre holken är av mässing. Tångens slutände har en skruvfattning av mässing.

b Slida. Slidan är rak och tillverkad av stål med genombrutet mönster. Den är försedd med en innerslida av rött läder. Slidan är 125 mm lång och 25 mm bred. I en oval del på den översta delen av slidans baksida står stämplat "C.G. BLOMQVIST; mönsterslinga; ESKILSTUNA". Överst vid bladöppningen finns på baksidan en mässingsring med en 55 mm lång svart ögla avsedd för upphängning.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä: björk masur

Material 3

Metall: mässing

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

190

Signering / märkning

Kniv: B. STENBE. Slida: C.G. BOLMQVIST; ESKILSTUNA

Källhänvisning

“EM 60023 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 4 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44088.