EM 60071 a-b - KNIV

EM_60071__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60071__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60071 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60071

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med skaft av jakaranda och holkar av mässing. Slida av brunt läder med innerslida.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och tillverkat av kolstål med lång tånge och är 100 mm lång och 15 mm bred. Eggen är avfasad med 6 mm. Bladryggen är 3 mm bred med avsmalnande spets. Skaftet är 100 mm långt, spolformat och tillverkat av jakaranda. Båda holkarna är av mässing. Slutänden har skruvfattning av mässing.

b Slida. Slidan är rak till formen och tillverkad av brunt läder och är 255 mm lång och 45 mm bred. Den bladskyddande delen är 160 mm lång och har en innerslida. Kanterna är ihopsydda med brun tråd. Bladöppningen har en 20 mm bred vågtandad läderband fastnitad med mässingsnitar. Överst på den öppna delen av slidan finns ett 105 mm långt läderband som går att stänga med tryckknapp

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä: jakaranda

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

200

Signering / märkning

MADE IN SWEDEN; LAMINATEC STEE; MORA. 2:a SORT

Källhänvisning

“EM 60071 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44087.