EM 60083 a-b - KNIV

EM_60083.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60083 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60083

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En brukskniv med kort blad och vackert skaft av trä. Slida av ljusbrunt rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Ett droppointblad av kolstål som är 70 mm lång och 20 mm bred. Eggen är avfasad med 7 mm. Bladryggen är 4 mm bred och 5 mm av den yttersta spetsen är mycket smal. Skaftet är tillverkat av ljusbrunt trä och format så att den avsmalnande främre delen av skaftet bildar en parerstång. Längden på skaftet är 115 mm och mittdelen av skaftet är 25 mm bred. Skaftet har ett längsgående ljust mellanlägg av trä. Slutänden är vinklad nedåt.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljusbrunt rårandsläder och är 145 mm lång och 30 mm bred. Den är ihopsydd på mitten av baksidan med vit tråd. Överst på baksidan sitter en 80 mm lång hälla fastsatt med två blanka nitar. En 30 mm lång skåra för upphängning finns på hällans baksida.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

185

Källhänvisning

“EM 60083 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 7 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44086.