EM 60105 a-b - KNIV

EM_60105.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60105 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60105

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre jaktkniv med blodskåra och skaft av horn och parerstång av mässing. Mellanlägg är av vulkanfiber, mässing och läder. Slida av läder med innerslida.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge och uppåtböjd buk. Det är tillverkat av kolstål och är 125 mm långt och 18 mm brett. Bladryggen är 4 mm bred och avsmalnande mot spetsen. 2 mm under bladryggen finns en 60 mm lång blodskåra. Klacken är 7 mm lång och på ena sidan av klacken står stämplat "J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA; SWEDEN". Kniven har dubbel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av horn och skållorna hålls samman med mässingsnitar. Mellanlägg av läder, vulkanfiber och mässing finns på skaftets främre och bakre del. Den förnicklade slutänden är oval till formen och böjd nedåt och tångens slipspår är förstärkt med mässing.

b Slida. Slidan har en hård innerslidan och är tillverkad av brunt läder, den är 215 mm lång och 50 mm bred. Den bladskyddande delen är 140 mm lång och ihopsydd och nitad i kanterna. Bladöppningen och den svängda delen av slidan är förstärkt. Överst på den öppna delen finns en 95 mm lång läderrem fastnitad, den går att stänga med tryckknapp. På slidans baksida finns en 70 mm lång grå hälla fastnitad.

Tillverkning
J.A. Hellberg
Verksam: 1891 -

Fabrikör Johan Alfred Hellberg (1860-1941) föddes i Ytter-Selö och kom vid 12-års ålder i lära hos knivsmeden A.G. Gustafsson som var bland de första som tillverkade konsttäljarkniven. 1891 startade Hellberg egen fabrik som de första åren var belägen i hyrda lokaler i de s.k. fristadskvarteren i smedstaden. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet vid Nyforsgatan 23. I början tillverkades enbart rakknivar men i takt med antal anställda utökades sortimente till att omfatta jaktdolkar, slid- och jaktknivar, täljknivar och yrkesknivar. År 1908 tillverkades 1600 dussin jaktdolkar och slidknivar och 10 år senare hade produktionen ökat till 7200 dussin. 1920 fanns 20 anställda arbetare. 1961/62 såldes rörelsen till Göran Nygren och Gösta Ivar Cenner som drev företaget fram till 1973 då Tage Cederlund och Stig Lennart Hammar blev ägare till företaget. 1976 övertog Hammar ensam produktionen i lokaler i kvarteret Värjan. Numera drivs verksamheten av Hammars son Jan-Peter i lokaler i gamla Bergska smedjan i Rademacherreservatet.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1891

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

220

Signering / märkning

J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA; SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60105 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44082.