EM 60107 a-b - KNIV

EM_60107__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60107__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60107__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60107__3.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60107__4.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60107 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60107

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En kraftig jaktkniv med parerstång av mässing och skaft av horn. Slida av brunt läder med naturmotiv.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rakt och har lång tånge och är 155 mm långt, 20 mm brett. Bladryggen är 5 mm bred och är avfasad och avsmalnande mot spetsen. 2 mm under bladryggen finns en 70 mm lång blodskåra. Klacken är 12 mm lång och på klackens ena sida står stämplat "J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA; SWEDEN". Mellan blad och skaft finns en dubbel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av polerat horn och är 95 mm långt. Benskollorna är fastsatt med mässingsnitar. Den främre och bakre delen av skaftet har mellanlägg av svart och rött vulkanfiber och mässing. Skaftets slutände är förnicklad och oval till formen. Tångens slipspår är förstärkt med mäsing.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 255 mm lång och 50 mm bred. Den nedre 170 mm långa dubbla sliddelen är sydd och nitad i kanterna och den nedre delen är vinklad och förstärkt med en metallskena. Vid bladöppningen finns, på slidans framsida, ett naturmotiv. Den övre öppna delen är 85 mm lång och har två lodräta skåror med ett litet runt hål överst på varje skåra. På slidans översta del finns ett 125 mm långt läderband fastnitat och bandet har tryckknappsstängning. Utmed ena kanten står det stämplat "MADE IN SWEDEN". På slidans baksida står skrivet "Jan Peter Hammar".

Tillverkning
J.A. Hellberg
Verksam: 1891 -

Fabrikör Johan Alfred Hellberg (1860-1941) föddes i Ytter-Selö och kom vid 12-års ålder i lära hos knivsmeden A.G. Gustafsson som var bland de första som tillverkade konsttäljarkniven. 1891 startade Hellberg egen fabrik som de första åren var belägen i hyrda lokaler i de s.k. fristadskvarteren i smedstaden. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet vid Nyforsgatan 23. I början tillverkades enbart rakknivar men i takt med antal anställda utökades sortimente till att omfatta jaktdolkar, slid- och jaktknivar, täljknivar och yrkesknivar. År 1908 tillverkades 1600 dussin jaktdolkar och slidknivar och 10 år senare hade produktionen ökat till 7200 dussin. 1920 fanns 20 anställda arbetare. 1961/62 såldes rörelsen till Göran Nygren och Gösta Ivar Cenner som drev företaget fram till 1973 då Tage Cederlund och Stig Lennart Hammar blev ägare till företaget. 1976 övertog Hammar ensam produktionen i lokaler i kvarteret Värjan. Numera drivs verksamheten av Hammars son Jan-Peter i lokaler i gamla Bergska smedjan i Rademacherreservatet.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1891

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Horn

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

250

Signering / märkning

Kniv: J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA: SWEDEN Slida: MADE IN SWEDEN; Jan Peter Hammar

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60107 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44081.