EM 60173 a-b - KNIV

EM_60173__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60173__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60173 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60173

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En norsk bruks- och jaktkniv med skaft av valnöt och slida tillverkad av ljust läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av rostfritt stål och är 110 mm lång, 20 mm bred och har lång tånge. Eggen är avfasad med 8 mm och böjd uppåt mot spetsen. Bladryggen är 4 mm bred, är avsmalnande och böjd nedåt mot spetsen. Bladets klack är 8 mm lång. På ena bladsidan finns stämplat "18/8+HIGH CARBON EDGE; A/S HELLE FABRIKKER; NORWAY". Den främre holken är tillverkad av mässing. Skaftet är tillverkat av valnöt och är 105 mm långt och 25 mm brett med avsmalnande slutände. Slutänden är av mässing och oval till formen och tångens slutände är nitad med en rostfri nit.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljusbrunt läder, är rak till formen och 165 mm lång och 35 mm bred. Den övre delen av slidan är av rårandsläder. Slidan är sydd i ena sidan och den nedre kanten med ljusbrun tråd. Hällan är dubbelvikt och 55 mm lång. På hällans baksida finns ett litet runt hål avsedd för upphängning av knivslidan.

Historik
Den norska knivhistorien har säkert, likväl som svensk och finsk, mycket gamla anor. En vacker och bra kniv är alltid en kär gåva i Norge. De mest kända norska knivarna torde vara de s.k. "Tolleknivarna" som ofta är exempel på utsökta konstverk. För i tiden var "Tollekniven" det sista man tog på sig innan man gick hemifrån. Dessa knivar framställs hantverksmässigt och kan ses som en naturlig del i norsk folkdräkt än som utpräglade bruksknivar. Till folkdräkter hör en vacker kniv till, vilket är en gammal tradition från den tiden gästerna själva tog med sig egen bordskniv till festen.
Över hela Norge finns många lokala knivtillverkare som tillverkar slidknivar för eget bruk och för försäljning på marknader och mässor. Landområden som Telemark och Östfold är kända för att ha många knivtillverkare. Helle och Brusletto är några kända fabrikstillverkare med inriktning på bruksknivar för jakt, fiske och annat friluftsliv.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

215

Signering / märkning

18/8 HIGH CARBON EDGE; A/S HELLE FABRIKKER; NORWAY

Tillverkning - Land

Norge

Källhänvisning

“EM 60173 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 6 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44064.