EM 60170 a-b - KNIV

EM_60170.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60170 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60170

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En gammal dolk med skaft och slida av ebenholts.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av kolstål och är 205 mm långt och 30 mm brett. Bladet är dubbeleggat och avsmalnande mot bladspetsen. Skaftet är tillverkat av ebenholz och är 115 mm lång, är platt till formen och avsmalnande på mitten. Den främre delen av skaftet har på båda sidor ett 45 mm långt rutmönster i pyramidform. Slutänden är rundad och 45 mm bred.

b Slida. Slidan är helt tillverkad av ebenholts och rak till formen med avsmalnande slidspets och är 245 mm lång. Slidspetsen har på båda sidor ett 120 mm långt randmönster och vid bladöppningen ett 75 mm långt rutmönster. Överst på slidan finns ett läderband fastknutet.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä: ebenholts

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

320

Källhänvisning

“EM 60170 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 april 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44061.