EM 60133 a-b - KNIV

EM_60133__A.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60133 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60133

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En dolk med skaft av trä och främre holk av mässing. Slidan är tillverkad av brunt läder och mönstrad.

Beskrivning
a Dolk. Bladet är tillverkat av kolstål, har lång tånge och är 200 mm långt och 18 mm brett. Eggen är avfasad med 8 mm och den främre delen av eggen är böjd uppåt mot spetsen. Bladryggen är 4 mm bred och den främre delen är avsmalnande och böjd nedåt mot spetsen. Skaftet är av trä och är 110 mm långt och har en främre 4 mm bred holk av mässing. På skaftets bakände syns rester av metallförstärkning runt tångens slutände.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 230 mm lång och 45 mm bred. Kanterna är sydda och runt bladspetsen har nederdelen av slidan en extra metallförstärkning i kanterna. På den mönstrade framsidan, 35 mm från slidans överkant, finns eskilstuna kommunvapen ingraverat bokstäverna " I J o; y". Ovanför vapnet finns en 8 mm bred läderrem som går runt hela slidan och på baksidan av slidan är en 90 mm lång hälla fastnitad i läderremmen. På hällans nederdel står stämplat "No 5".

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

310

Signering / märkning

Slida: I J o;y; No 5

Källhänvisning

“EM 60133 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44060.